top of page

Ronsel do Sil: Viticultura Heroica jylhimmillään

Maria José Yravedra Soriano on alkujaan Madridista kotoisin oleva enologi. Hänen vuonna 2010 perustettu viinitilansa sijaitsee Sil-joen jyrkimmillä rinteillä Ribeira Sacrassa, Ribeiras do Silin ala-alueella. Hänen 7,5 hehtaarin tarhansa sijaitsevat 300-700 metrin korkeudessa merenpinnasta ja valtaosa palstoista ovat ääriolosuhteiden ”Viticultura Heroica” - tarhoja, jotka ovat roomalaiseen tapaan porrastettuja ja jossa kaikki työ täytyy tehdä käsin.


Viticultura Heroica pähkinänkuoressa:

  • Viticultura Heroicaa on Euroopassa 5% viininviljelyksestä, maailmassa arviolta 10%.

  • CERVIM vuonna 2011 perustettu, Viticultura Heroicaa maailmanlaajuisesti hallinnoima järjestö.

  • Vaatimuksena yli 500m korkeus merenpinnasta, yli 30% kaltevuus, viinin kasvattaminen terasseilla tai penkereillä, mekanisaation estävät ääriolosuhteet ja harvinaisempien rypälelajikkeiden kasvattaminen.

  • Ribeira Sacra, Priorat, Lanzarote, Mosel, Aostan laakso Italiassa ja Banyuls.


Maria pyrkii viineissään kuvastamaan Galician alkuperäislajikkeita ja ympäröivää luontoa puhtaimmillaan. Viljeltyjä lajikkeita ovat Godello, dona branca, mencia, merenzao ja brancellao. Viinit ovat luomulaatuisia ja biodynaamisin periaattein valmistettuja ja niiden vuosituotanto on 45 000 pulloa.


Marian tapa tehdä viinejä on minimalistinen ja hän käyttääkin painovoimaa hyödykseen pumppujen sijasta, kypsyttää viinejä ainoastaan ikääntyneissä tammitynnyreissä (4. vuodesta eteenpäin) sekä sementtisäiliöissä ja sulfiitteja lisätään vain hyvin pieni määrä pullottaessa. Näin Maria kokee, että ympäröivän luonnon ja rypälelajikkeen oma tarina on kuultavissa. Maria onkin sanonut köynnösten olevan hänen lapsiaan ja hänen tehtävänsä kasvattaa, kuunnella ja palvella.


winemaker tasting wines in winery
Winemaker Maria José Yravedra Soriano

Huomionarvoista!

Ensimmäiseltä ammatiltaan Maria oli arkkitehti ja onkin suunnitellut useita viininvalmistamoja oman tilansa lisäksi. Marian isä, Gabriel Yraveda, oli mukana laatimassa Espanjan viinilakia ja laatuluokitusalueita vuonna 1970. Perhe onkin monipuolisesti vaikuttanut Espanjan viininviljelyn kehittymiseen.


Tutustu tuottajan viineihinKommentarer


bottom of page