top of page

Manuel Formigon tarhojen maaperä on harvinaista sábregoa


winemaker Manuel Formigo in the vineyard
Manuel Formigo Miñoteria-palstallaan

Formigon perhe on tehnyt sukupolvien ajan viiniä Ribeiron alueella Galiciassa. Manuelin isä Agustín Formigo Raña on muun muassa viinitalo Señorío de Beaden perustaja. Manuel Formigo on kulkenut perheensä jalanjälkiä viinin pariin, mutta halusi tehdä asiat omalla tavallaan ja perusti oman colleiteironsa (pieni tuottaja, jonka tuotannon vuosittainen yläraja on 60 000 litraa ja jonka käyttämät rypäleet täytyy tulla sataprosenttisesti omilta tarhoilta) vuonna 2006. Hän aloitti toimintansa isänsä autotallista käsin, kunnes vuonna 2013 rakennutti uuden viinimönsä yhden huippupalstansa, Miñoterian, yhteyteen. Manuel on nopeasti noussut Galiciaan arvostetuimpien viinintekijöiden joukkoon ja hänen työnsä paikallisten alkuperäislajikkeiden elvyttämisessä on laajalti tunnustettua.

Kuuden hehtaarin tila koostuu seitsemästä palstasta, joista kaikki sijaitsevat Avia-joen oikeapuoleisella alueella Beadessa. Maaperä on harvinaista, ainoastaan Galiciassa esiintyvää sábregoa, joka on hiekkapitoista, murenevaa graniittia. Sábrego on loistava kasvualusta viiniköynnöksille.


vine a in the vineyard
Sábrego on murenevaa, hiekkapitoista graniittia

Manuel valmistaa viiniä perinteitä kunnioittaen Galician alkuperäislajikkeista, joista erityismaininnan ansaitsee Ribeiron apellaation vanhimmat treixadura-köynnökset (yli 40 vuotta) Miñoteria-palstalla, jonka rypäleet käytetään Teira X-viiniin. Muita lajikkeita ovat valkoiset albariño, loureira ja alvilla sekä punaiset caiño tinto, tintilla, ferrol, sousón ja brancellao. Lannoitteita tai hyönteismyrkkyjä ei käytetä ja kaikki kemikaalien käyttö on minimissään. Fermentointi tapahtuu ruostumattomissa terästankeissa villihiivoin. Manuel ei käytä tammea viineissään, sillä hän haluaa, että terroir ja lajikkeiden yksilölliset ominaisuudet kuvastuvat viinissä parhaalla mahdollisella tavalla.


Tutustu tuottajan viineihin

Comentários


bottom of page