top of page

Fedellos löysi Galician kadonneet aarteet


Ribeira Sacran alue koki radikaaleja muutoksia 50-luvulla, kun yksi Euroopan suurimmista padoista pystytettiin. Vuorten väleissä olevat laaksot hukkuivat kylineen veden alle ja ihmiset muuttivat massoittain pois Galiciasta autioittaen monet kylät ja jättäen vanhat viinitarhat hylättyinä oman onnensa varaan. Uusien vesistöjen muodostuttua patoamisen seurauksena koettiin hiljalleen muutoksia myös mikroilmastoissa. Viinitarhat, jotka oltiin hylätty jo vuosikymmeniä sitten, alkoivat osoittaa uutta potentiaalia muuttuneen tilanteen myötä.


Galiciassa on nuorten viinintekijöiden sukupolvi, joka aktiivisesti etsii vanhoja hylättyjä tarhoja, joille muuttuneet olosuhteet ovat eduksi, ja elvyttää ne käyttöönsä. Monesti noilla tarhoilla kasvaa jo lähes kadotettujen, erittäin harvinaisten alkuperäislajikkeiden köynnöksiä. Työ on siis monesta näkökulmasta hyvin arvokasta.


Yksi malliesimerkki tällaisista viinintekijöistä ovat Fedellos do Couton Carlos "Curro" Barreño ja Jesús Olivares. He perustivat Fedelloksen (joka vapaasti käännettynä tarkoittaa gallian kielellä ”pojannulikat”) vuonna 2013 yhdessä Luis Taboadan kanssa, joka havahtui perheen mailla olevien vanhojen tarhojen potentiaaliin ja otti yhteyttä Curroon ja Jesúkseen, jotka olivat niittäneet mainetta Ronsel do Silin taidokkaina viinintekijöinä. Luisin perheen sukupolvien ajan omistama Couto-kartano (rakennettu 1100-luvulla) muunnettiin projektin viinimöksi. Kolmikko teki luomuviinejä yhdessä lähes vuosikymmenen Ribeira Sacran jyrkissä rinteissä Val do Siilin ala-alueella.


Tuona aikana Curron ja Jesúksen kasvava kiinnostus Val do Bibein alueeseen, josta he ostivat ja kunnostivat tarhoja, johti viinintekijäkaksikon toisen projektin, Peixesin, syntyyn vuonna 2016. Val do Bibei sijaitsee syrjäisessä osassa Galiciaa, Ribeira Sacran ja Valdeorraksen rajalla. Peixesin 6 hehtaarin tarhat sijaitsevat useissa Viana do Bolon kunnassa ja ne puhuttelivat Curroa ja Jesústa niin paljon, että he keskittivät lopulta kaiken tekemisensä Bibein laaksoon. Samalla yhteistyö Luisin kanssa tuli luonnolliseen päätökseensä ja vuonna 2022 Fedellos do Couto ja Peixes sulautuivat yhteen jatkaen nimellä Fedellos. Fedelloksen nykyinen viinimö sijaitsee Seadurin kylässä upealla paikalla, joka näyttää siltä kuin kävelisi jossakin Tolkienin tarinassa. Viinikellari on upea, vuoren sisään louhittu vanha luolasto, jossa kosteus ja viileys hellivät viinejä.


Alkuperäislajikkeet mencia, mouranton, garnacha tintorera, bastardo (tunnettu Ranskan Jurassa trousseauna), grao negro, sousón, godello, doña blanca ja palomino löytävät tiensä Natural viiniksi kokonaisina terttuina villihiivoilla käyden. Maseraatio tapahtuu hiljakseen joko betoniastioissa tai vanhoissa ranskalaisissa tammitynnyreissä ja -sammioissa. Jokainen viini kuvastaa kauniilla tavalla kasvuympäristönsä erityispiirteitä.


Two winemakers in a winery
Fedellos do Couton viinintekijät Jesús Olivares ja Curro Barreño


Tutustu tuottajan viineihin
Comments


bottom of page