top of page

Fazenda Prádion tilalla kaikesta huokuu rakkaus ja rehellisyys

Fazenda Prádio sijaitsee Chantadan ala-alueella Ribeira Sacrassa, kivenheiton päässä pikkuruisesta A Peroxan maalasikylästä, josta viinintekijä Xabi Soeanes on kotoisin. Perheen 4 hehtaarin tila sijaitsee tarkemmin ottaen O Paciossa, jyrkällä rinnetontilla, keskellä vanhoja raunioita ja plantaanipuita (viinitila on saanut nimensä näiltä puilta), joka päättyy Miño-jokeen. Köynnökset kasvavat 180-300 metrin korkeudessa, atlanttisen ja mannermaisen mikroilmaston kohtaamispisteessä. Maaperä on valtaosin graniittia, mutta mukana on myös liuskekiveä. Täällä Xabin perhe on jo sukupolvien ajan kasvattanut erilaisia elintarvikkeita.


Vuonna 2000 Xabin isoisä Segundo aloitti istuttaa perheen maille mencia-rypäleen köynnöksiä. Xabi oli tuohon aikaan ammattijalkapalloilija Espanjan ”La Ligassa”, mutta alkoi auttaa isoisäänsä istutuksissa vuodesta 2002 lähtien. Xabi sanoo oppineensa isoisältään maan ja luonnon kunnioituksen ja viininviljelyssä tarvittavan omistautuneisuuden. Yliopisto-opintojen ja 12 vuoden jalkapallouran jälkeen Xabi siirtyi kokopäiväisesti todellisen intohimonsa, viininviljelyn, pariin vuonna 2012. Prádion tilalla pystyy aistimaan kaikessa maalaiselämän ja luonnon arvostuksen; perunamaalla saattaa törmätä vapaana käyskenteleviin hevosiin.

winemaker in the vineyard of Fazenda Prádio in Ribeira Sacra.
Winemaker Xabi Soeanes at Fazenda Prádio vineyards

Nykyään tilalla kasvaa Xabin visionäärisyyden ansioista mencian lisäksi lukuisia Galician alkuperäislajikkeita, kuten merenzao (tunnetaan Ranskan Jurassa nimellä trousseu), brancellao, caiño longo, espadeiro ja sousón (punaiset lajikkeet) sekä loureira ja dona branca (valkoiset lajikkeet). Xabi myös ostaa naapuriltaan godello-rypäleitä O Pacio Blanco -viiniin, joka on näiden kolmen valkoisen lajikkeen sekoite. Sekoittamisella on vahvat perinteet Galiciassa.


Xabi tekee viininsä esi-isiensä metodeja seuraten. Viinit fermentoidaan avonaisissa, laakeissa graniittialtaissa (lagares), josta viinit siirtyvät gravitaation voimin kypsymään

vanhoihin tammitynnyreihin. Fazenda Prádion viinit tehdään perheen ja ystävien voimin, sillä galicialaisille kaikkein tärkeintä, viiniäkin tärkeämpää, ovat läheiset.


Tiesitkö?

Fazenda Prádio oli ihka ensimmäinen tuottaja, jonka kanssa Taste Imports aloitti maahantuontinsa. Tuottajalla ja sen upeilla viineillä onkin aivan erityinen paikka sydämessämme ja olemme olleet usein auttamassa sadonkorjuussa ja muissa tilan töissä. Käy kurkkaamassa, mitä Fazenda Prádion viinejä meiltä löytyy tällä hetkellä.Tutustu tuottajan viineihin:

Comments


bottom of page